top of page
Ine Hebnes

Ine har god erfaring og

resultater å vise til i forbindelse

med artrose.

AKTIV MED ARTROSE

​

Skrevet av: Ine Hebnes, fysioterapeut, AktivA-terapeut og deleier i Robust Trening og Fysioterapi. ine@robustbryne.no

​

Å belaste og trene med artrose er ikke farlig.

 

Artrose er en kronisk leddsykdom som påvirker alle strukturer i og rundt leddet. De leddene som oftest påvirkes er knær, hofter og hånd/fingre. Visste du at artrose er den mest vanlige kroniske sykdommen for personer over 65 år?

 

Symptomene kommer ofte snikende, og sykdomsforløpet varer gjerne over flere år. Fra gammelt ble det kalt slitasjegikt, at leddet er nedslitt. Første tanke kan da være at vi ikke bør belaste leddet vårt.

 

Heldigvis liker leddene våre moderat belastning, for når vi bruker leddet, gir vi brusken vår næring. Derfor skal belastning være en del av livet med artrose.

 

Artrose diagnostiseres på bakgrunn av smerter og funksjonsproblemer, funn fra kliniske undersøkelser og eventuelle røntgenfunn. Det kan ta mange år fra de første symptomene oppstår til man ser forandringer på røntgen. Derfor rettes diagnosen og behandling mot smerte, symptomer og funksjon.

​

Brusken består av nedbrytende og oppbyggende faktorer, og ved artrose er de nedbrytende faktorene størst. Vi ser gjerne en forhøyet risiko som har en relasjon til tidligere skader, eller av arvelig art. Brusken i seg selv har i liten grad blodtilførsel og veldig liten eller ingen nerve påvirkning. Da burde vi kanskje ikke opplevd smerte ved artrose, men det har seg slik at smertene kommer fra nærliggende strukturer som skal beskytte brusken.

 

Muskulatur rundt ledd er helt sentralt for å absorbere støt under belastning og på den måten gi avlastning til leddet. Vi bruker muskulaturen som en aktiv støtte, hvor vi har annet bindevev som en passiv støtte. For at man skal oppleve et dynamisk stabilt ledd i det daglige og under fysisk aktivitet, er det en forutsetning for at muskulaturen aktiveres til riktig tid og er sterk nok til å tåle den belastningen leddet utsettes for. Vi kan ikke endre så mye av det som skjer inne i leddet, men vi kan påvirke muskulaturen rundt, nettopp med trening. Trene for å utvikle kraft og styrke for å være robuste nok mot den belastningen vi utsettes for.

 

De aller fleste vil oppleve svingninger i symptomer, og det kan være intense perioder som kan etterfølges av perioder med færre eller ingen symptomer. Det er vanskelig å forutsi de intense periodene, da det viser ingen eller lite sammenheng mellom de aktivitetene vi gjør. Det vi vet, er at for de aller fleste vil det være varierende.

​

​

​

​

 

 

 

 

​

​

​

​

Hvordan skal man trene når alt bare er vondt?

 

Det gjør mer eller mindre vondt å ha artrose. Under trening er det faktisk greit å ha litt smerte – men til en viss grense. Vi bruker en skala fra 0-10, hvor 0 er ingen smerte og 10 er den verst tenkelige smerten. Målet bør være å ligge mellom 0-3, som karakteriseres som en grønn sone, men det er vanligvis ikke en utfordring om man kommer opp mot 5. Det viktigste er at man ikke har økt smerte ett døgn etter trening eller annen aktivitet. Om så skal man ikke slutte å trene eller være aktiv, men være mer bevisst på belastningsstyring. Da gjelder det for eksempel å prøve andre typer øvelser eller dosering. MEN, smerten trenger nødvendigvis ikke være farlig eller være ødeleggende. 

Hevelse kan være negativt for brusken, men igjen ikke nødvendigvis holde seg i ro. Hverdagslige aktiviteter og gjøremål kan påvirke smerter, og ikke kun treningsbelastningen. Derfor må vi se på totalbelastning av den enkelte dag og uke.

 

Lag deg selv en 24 timers regel – i løpet av 24 timer skal smerten være tilbake på samme nivå eller lavere enn den var før treningen. Slik kan man tilpasse både trening og totalbelastning.

 

I egen praksis ser jeg mange som kommer inn med smerter og hevelse i ledd, nedsatt funksjon og dårlig søvnkvalitet. Ofte med en stor frykt for å gjøre vondt verre, ved å belaste kroppen og være i fysisk aktivitet. Jeg har fokus på å forklare om ledd, dens struktur og viktigheten med at leddet fortsetter å bli brukt – nettopp for å opprettholde en god funksjon. Ved økt kunnskap, både om artrose, men også det leddet som er rammet, gis det ofte en større forståelse for smerte, funksjon og viktigheten med aktivitet. Uansett grad vil det som oftest ha et positivt utbytte.

 

Hvert individ har ulike symptomer og mål. Noen ønsker å stå på en fot og ta på sokkene om morgenen, gå i trappen hjemme med begge bein, gjøre husarbeid, gå turer, mens andre vil løpe maraton og danse swing. Felles for alle er at ved veiledet trening og økt kunnskap ser en bedring i symptomer, hos stort sett alle. Målene blir nådd, i ulikt tempo, men betydningen og mestringen er like stor for alle.

 

Det viktigste er å finne noe du synes er gøy. For selv om du har fått artrose og dette er noe som vil følge deg gjennom livet, så er det en balansegang og du må finne de tingene som gir deg livsglede og mestring.

 

Take home message:

  • Det er ikke farlig å trene med smerte, men du skal ikke ignorere den

  • Brusken trenger smøring – Hold deg i aktivitet

  • Det du trener på, blir du god på

  • Lag gode mål

  • Det som du liker – det gjør du mer av

 

Det finnes mange muligheter og tiltak som kan gjøre at du kan være i forkant, leve med, mestre og bli betydelig bedre av! Det viktigste er å komme i gang tidlig når du får plager.

 

Det finnes trening for alle – ta kontakt om du trenger hjelp til å komme i gang!  

bottom of page